ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 30/7/2019

cropped-gallogo1.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                       Ημερομηνία: 31.07.2019

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30-7-2019, πριν από την ημερήσια διάταξη, ερωτήματα προς τον κ. Δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που η πρόσφατη επικαιρότητα μεν ανέδειξε αλλά και διαχρονικά ταλανίζουν το λαό με την οξύτητά τους λόγω των γενικότερων αντιλαϊκών πολιτικών. Συνοπτικά οι ερωτήσεις όπως τις υποβάλαμε με τις αντίστοιχες απαντήσεις και τους απαραίτητους σχολιασμούς μας είναι οι παρακάτω:

  1. Σχετικά με τα αποτελέσματα σεισμού της 19-07-2019

ΕΡΩΤΗΜΑ: « Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα αποτελέσματα του σεισμού της 19-7-2019 στο κτιριακό δυναμικό αρμοδιότητας του Δήμου μας (Διδακτήρια, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Δημαρχείο , κοινωνική Υπηρεσία κλπ. κτίρια συνάθροισης κοινού). Ειδικότερα:

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα των πρώτων αυτοψιών που έγιναν;
  • Ποιο είναι το πρόγραμμα των επόμενων αυτοψιών/ ελέγχων/ τυχόν ειδικών μελετών;
  • Ποιες άλλες ενέργειες αυτοτελώς ή/και σε συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς έχουν γίνει ή προγραμματίζεται να γίνουν;
  • Εάν υπάρχουν προβλέψεις μέχρι στιγμής για μεταβολές στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου εξ αιτίας του συγκεκριμένου σεισμού».

Η Δημοτική αρχή απάντησε ότι τα αποτελέσματα των πρώτων αυτοψιών στα σχολικά συγκροτήματα έδειξαν γενικά καλή συμπεριφορά των κτιρίων και ότι τα σοβαρότερα προβλήματα φαίνεται ότι παρουσιάζουν ο παιδικός σταθμός της οδού Ζήνωνος με πιθανή βλάβη σε υποστύλωμα καθώς και το 3ο – 4ο Δημ. Σχολείο με μια αποκόλληση (πιθανότατα επιχρισμάτων) σε τμήμα προσθήκης. Ότι έχει δώσει περαιτέρω εντολή στους κ.κ. Δ/ντές των σχολείων για επιπλέον ελέγχους για τυχόν άλλες ρωγμές. Ότι το επόμενο στάδιο ελέγχων που αναμένεται είναι από την Περιφέρεια. Τέλος ότι έγιναν και 21 αιτήματα ελέγχων από δημότες που δεν απέδωσαν κτίρια με επικινδυνότητα.

Σχολιάσαμε ότι παρ’ όλη την εκτίμηση που έχουμε για το έργο των κ.κ. Διευθυντών των σχολείων η συμβολή τους είναι μεν πολύτιμη αλλά επικουρική και ότι οι ενδελεχείς έλεγχοι θα πρέπει να είναι έργο εξουσιοδοτημένων συνεργείων μηχανικών. Από τις απαντήσεις είναι νομίζουμε φανερή η απουσία κεντρικού σχεδιασμού από πλευράς του κράτους πάνω στο πάγιο και διαχρονικό ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης. Σαφές χρονοδιάγραμμα επισταμένων ελέγχων και μελετών από τον Δήμο την Περιφέρεια ή κάποιο συναρμόδιο Υπουργείο δεν υπάρχει, ούτε πολύ περισσότερο πρόβλεψη για πλήρεις μελέτες και έργα αντισεισμικής θωράκισης άρα και σχετικών κονδυλίων. Το ζήτημα ρητά το αναδείξαμε στη συνεδρίαση αφού μάλιστα προκληθήκαμε από τον κ. Μαρκόπουλο να υποδείξουμε την εναλλακτική μας πρόταση η οποία πολιτικά συνδέεται άρρηκτα με την υλοποίηση σχετικού σχεδιασμού και κύρια με διεκδικητικούς αγώνες προς το κεντρικό κράτος για απόσπαση σχετικών κονδυλίων πράγμα το οποίο προτάξαμε.

  1. Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

ΕΡΩΤΗΜΑ: « Για μία ακόμα χρονιά χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ) για «δωρεάν φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών», γιατί οι γονείς τους δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζει το πρόγραμμα, δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια ή δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό.

Για μία ακόμα χρονιά πολλοί από τους γονείς που απέκτησαν το περιβόητο “κουπόνι” (voucher) μάταια θα ψάχνουν για έναν παιδικό σταθμό στη γειτονιά τους που να έχει θέσεις προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να ενημερωθεί το Δ.Σ. για την κατάσταση των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου (στελέχωση, μέσα κλπ) καθώς και για τον ολικό αριθμό υποβληθεισών αιτήσεων για θέση παιδιού σε σταθμό καθώς και τον ολικό αριθμό των αιτήσεων που ικανοποιήθηκαν και αναλυτικά ανά κατηγορία».

Η Δημοτική αρχή απάντησε ότι η εικόνα του προβλήματος είναι ανάλογη της περσινής και η δυναμικότητα των βρεφονηπιακών σταθμών συγκεκριμένη. Έχουμε μέχρι στιγμής 787 περίπου αιτήσεις για νήπια και 208 για βρέφη. Επίσης ότι οι αιτήσεις μέσω ΕΣΠΑ συνεχίζονται μέχρι Σεπτέμβρη οπότε ο αριθμός αυτός των αιτήσεων είναι προσωρινός. Σε ερώτησή μας στη συζήτηση για τον περσινό αριθμό νηπίων που εξυπηρετήθηκαν έδωσαν τον προσεγγιστικό αριθμό πάνω από 500. Τελικά προέβλεψαν ότι θα απορροφηθούν όλα τα νήπια αλλά ότι τελικά 80 βρέφη (σχεδόν 40% των αιτήσεων) θα μείνουν απέξω. Ζητήσαμε να αναρτηθεί στο site του Δήμου η δυναμικότητα σε θέσεις όλων των βρεφονηπιακών σταθμών. Ο αγώνας για πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών χωρίς επιπλέον χαράτσωμα και στο θέμα αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί χωρίς καμία αναμονή.

  1. Σχετικά με τα τεκταινόμενα στο Λόφο Αγ. Σπυρίδωνα

ΕΡΩΤΗΜΑ: « Πριν περίπου από τρεις μήνες άγνωστοι έκοψαν 5 σχετικά μεγάλο δέντρα σε χώρο του λόφου του Αγ. Σπυρίδωνα, ακριβώς πίσω από την επιχείρηση τής BETABET.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγείλαμε και ενημερώσαμε άμεσα τον κ. Δήμαρχο, τον πρόεδρο τού αντίστοιχου εξωραϊστικού συλλόγου κ. Ταμπακόπουλο όπως και κατοίκους της περιοχής. Ενημερωμένη είναι και η ομάδα «Γείτονες Γαλατσίου».

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε νέα εξέλιξη που αποδεικνύει την συγκεκριμένη μεθόδευση και σχεδιασμό. Στο συγκεκριμένο σημείο που κόπηκαν τα εν λόγω δέντρα τοποθετήθηκε μεταλλικό τελάρο, επίσης άγνωστο σε εμάς από ποιους…

Σε κάθε περίπτωση η μεθόδευση και ο  σχεδιασμός είναι φανερό ότι είναι από το «ίδιο χέρι».

Επειδή φοβόμαστε για άλλη μια αρνητική εξέλιξη στον συγκεκριμένο χώρο του Αγ. Σπυρίδωνα, ρωτάμε την διοίκηση σε τι και σε ποιες ενέργειες είχε προχωρήσει την χρονική περίοδο που είχαν κοπεί τα συγκεκριμένα δέντρα όπως και σε ποιες ενέργειες σκέφτεται να προχωρήσει έτσι ώστε και οι υπεύθυνοι να βρεθούν αλλά και οι διάφοροι επίδοξοι πιθανοί καταπατητές να αποθαρρυνθούν ».

Η Δημοτική αρχή αναγνώρισε ότι επέδειξε μια σχετική ολιγωρία στο ξεκίνημα των παρανομιών αλλά ότι θα επιληφθεί πλέον άμεσα (από σήμερα) κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες και καταγγελίες προς τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε και αυτές άμεσα να επιληφθούν.

  1. Σχετικά με την αναφορά της Ένωσης Γονέων

Στην αρχή της συνεδρίασης και με αφορμή την αναφορά της Ένωσης Γονέων για την πορεία των εργασιών θερινής συντήρησης των σχολικών κτιρίων υπήρξε έντονη επίθεση του κ. Δημάρχου προς τους εκπροσώπους της καταλογίζοντάς τους αντιπολιτευτική διάθεση και πρόθεση.

Στηλιτεύσαμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τη στάση αυτή του κ. Δημάρχου δεδομένου ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται οι δίκαιες διεκδικήσεις των φορέων του γονεϊκού κινήματος σαν στείρα αντιπολίτευση και να ξεμπερδεύουμε έτσι με τις διεκδικήσεις και να μην απαντάμε επί της ουσίας, ούτε πολύ περισσότερο μπορούν οι φορείς του λαϊκού κινήματος να …αυτοκαταργηθούν και να μην ασκούν το διεκδικητικό τους έργο ώστε να μην προκαλείται η «ιερή αγανάκτηση» της Δημοτικής αρχής.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Μάνθος Ιμπριάλος

Posted on 31 Ιουλίου, 2019, in Δημοτικά Συμβούλια, Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.